UN ORAȘ DE BIDOANE

 

Bidoane cu apă. Zeci, sute, mii de bidoane cu apă, aliniate la intrarea fiecărei școli din oraș. Servanți: doamnele și domnii directori, care binecuvântează apa cu gesturi umile, aproape sacerdotale. Aceasta se anunță a fi imaginea de luni dimineață a învățământului băcăuan.

”Ne-am gândit să strângem bani, să luăm apă pentru copii”, îmi zice o mămică, grijulie foarte în găsirea de soluții în criza apei. Peste mămicile astea pline de râvnă, am tot dat de când îmi duc odraslele pe la grădinițe sau școli. Activiste de nevoie, dar  mai ales nesilite de nimeni și de bună voie,  sunt apologetele unui sistem care anunță grandios că ”învățământul e gratis” în timp ce  stoarce fiecare părinte ca pe o lămâie.

Deși legea obligă direcțiunea și Primăria să asigure toate cele necesare în astfel de cazuri, niciun director nu se consider atât de fraier să facă petiții pentru așa ceva. Bine, unii dintre așa-zișii manageri de școli, nu fac oricum, din prea mare delicatețe, probabil,  niciun fel de cerere. De ce să se pună ei rău cu Puterea? Te-am pus director, descurcă-te!, acesta este sloganul relației director-primar. Și ei se descurcă cu ajutorul fraierilor de părinți. A masei de maneveră care se trezește impulsionată de o mămică din aceasta plină de râvnă și cu Goe pe  post de ”cantindat” la premiere. Că așa începe educația informală, de la vârste fragede, cu vicleimuri și apologii de-ți vine, dacă ai avea, să torni apă în bocancii directorilor și inspectorilor școlari.

Nu ar fi fost mai cinstit să fi fost suspendate cursurile pentru patru zile? Sau, mai etic, nu ar fost ca țeava aia să crape în săptămâna de vacanță? Dar, Dorel, deștept cum e, a zis: Acum a crăpat, iar primarele s-a înclinat. Au mai ținut doar puțin degetul pe fisură cât să treacă și întâlnirea tinererilor, așa-zisul Summit al Tinerilor. Apropos, n-am înțeles de ce Summit (dex: SUMMIT, summituri, s. n. Întâlnire (politică) la cel mai înalt nivel a unor șefi de stat. [Pr.: sámit] – Din engl. summit.), poate or fi umblat Trump, Macron și Putin, deghizați pe la CAEx în acest week-end!

 Nu făcea să se spună că  tinerii ăștia din Bacău dau ștafeta, cu vreo râie, Doamne ferește, ca simbol al unei Capitale a Tineretului nespălată, clătită cu apă la bidon și care se șterge, după, cu șervețele umede.

Hai, la școală! Luni, ultima zi de apă, prima noapte de bidoane…Multe, babane, un oraș plin, umflat de bidoane…

 

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.