UN GUVERN DIN CAUZĂ CARE

Sebi ȘUFARIU

Din sistemul audierilor pe repede înainte nu s-a înțeles prea bine ce vor face noii miniștri. Și mai ales cu ce vor face. Chestiuni generale, formale, au dus la învestitura unei garnituri adunată parcă ca oastea de iznoavă, cum ar spune cronicarul, a lui Ciubăr vodă.

Rectificarea formularului 600, renunțarea în totalitate la acesta, impozitare progresivă, taxă pe poluare, fără taxă de înmatriculare…,miniștrii nu știu exact, au declarat cu diverse nuanțe și bâlbâieli: ”Scrie în program”. Adică dacă scrie pe foia de la mapă nu-și mai bat capul cu conținutul. Or fi în posesia unui secret care trasferă literele și cifrele în realități ca în filmele cu Harry Potter.

 Vangelie ar merita să fie ministru fără portofoliu 

L-au investit, asta ca să fiu în ton cu gramatica guvernamentală. Din punct de  vedere lingvistic guvernul Dăncilă pare coborât din scenele lui Bendeac sau o prelungire a lui Marean Vanghelie care s-a multiplicat peste ani în cel mai mare guvern din Europa din punct de vedere numeric. Cu un nivel de trai de vreo 10 ori mai slab decât cel al unor țări membre UE, cu 28 de ministri, cu vreo 10 mai multi decât are Germania sau Franța, state cu o populație de trei sau patru ori mai mare, al treilea guvern PSD-ALDE a trecut, cum era de așteptat, de votul Parlamentului printr-un sistem formal de audieri, în ironiile Opoziției și parcă în resemnarea generală a acceptării unei fatalități care în cele din urmă tot trebuia să se întâmple. Iar pentru că tot sunt doi vicepremieri fără portofoliu, doar trebuiau răsplătiți toți cei care au fost de partea lui Dragnea în răzbelul cu Tudose, ar merita și Vanghelie să fie nițeluș vicepremier, fără portofoliu că n-ar ști oricum ce să facă cu el.

 De la Genunche la Pamblică

Campion al penibilului rămâne titularul de la Educație. După Liviu Pop poreclit ”genunche”, intrarea în scenă a succesorului său s-a făcut tot sub semnul agramatismelor. Probabil că va rămâne cunoscut ca ”ministrul Pamblică”, deși mai gravă mi se pare pentru un demnitar de asemenea rang că s-a proclamat în apărătorul sistemului ”copy-paste”, capitol la care excelează mulți dintre profesorii care au semnat petiția prin care și-au manifestat susținerea față de domnul Popa. Curioasă mi se pare derogarea pe care unii dintre susținătorii săi i-o acordă unui astfel de înalt funcționar public. Oare cei din PSD sau ALDE sunt chiar atât de mândri de astfel de specimene care reprezintă, culmea, educația?  E de înțeles să te amuzi și să treci cu un zâmbet îngăduitor peste declarația unui fotbalist, dar parcă de la un rector, ministru al Educației, parcă poți avea mai multe pretenții…

Guvernul conservă. Garanție 6 luni

Pentru că reprezintă o exteriorizare a voinței lui Liviu Dragnea care a mai scos câte un ministru, a introdus o nouă savoare, a mutat un ingredient dintr-o parte în alta, apoi a mestecat bine,  guvernul proaspăt numit poate fi asemănat cu o conservă pusă în circulație după a treia încercare într-o bucutărie instabilă, de campanie. Chiar și unii dintre pesediști avansează un termen de garanție de 6 luni, spunând că ”și-n 6 luni se pot face multe dacă e s-o luăm așa”. Adică doar dacă s-o strica mai repede conserva și nu va mai fi comestibilă ar fi o problemă, în rest e suficient ca în CV-ul unui ministru ca cel a Educației, Valentin Popa, să apară un semestru de ministeriat. Din cauza lui Dragnea, că datorită e doar faptului că s-a înscris cu doar o săptămână în urmă în PSD, dovadă vie a faptului că bastonul de mareșal te bate la fund când nu te aștepți.

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.