Salvatorii care apar în campania electorală. Ăia vechi? Nu, nu, ăia noi!


Vlad Popovici

Nu știu cum se face politica asta nouă, că mie mi se pare că metehnele-s tot vechi. Nu de alta, da` la trei decenii de la Revoluție, politicienii care se urcă pe un cal alb și se dau salvatori folosesc aceleași instrumente de prostire a populației din 1989 și până-n prezent.

Uniți Salvăm Bacăul, zice un slogan al USR Bacău. Uniți, uniți, sună bine, ba chiar aș putea spune că e un adevăr. Ar trebui să ne unim, firește, oamenii de bună credință și să salvăm orașul ăsta din gheara baronilor locali și a tuturor politrucilor care au căpușat, cu voia celui care acum face naveta Bacău – sediul de partid – Bruxelles, instituțiile statului. 

Tot cu voia celui care face naveta a ajuns la Primărie și expertul Necula, un gospodar fără pereche! Se bagă la vopsit copaci, la împins mașini prin glod când nu face față rețeaua de canalizare a orașului, chestii din astea. Păcat că mai deturnează niște fonduri, că nu-i în stare să aducă investitori, că cedează domeniul public către o societate privată (cum au fost terenurile cedate de Primărie către SSPM) și că nu găsește soluții nici măcar pentru rețeaua de apă a orașului, darămite pentru investițiile începute de ani buni de fosta administrație? 


Ah, da, ce bine că mi-am amintit! Rețeaua de apă a orașului! Că, până la urmă, despre asta ar fi vorba. E rețeaua aia de apă care ne chinuie de ani de zile. Vreo patru, aproape, la număr. Cam de când și-a început mandatul actuala administrație. Câte zile, câte luni să fi stat băcăuanii fără ca apa să le curgă din perete? Eu n-am mai ținut socoteala, au fost multe. În jurul rețelei ăsteia de apă nu s-a stresat niciun salvator pe cal alb al Bacăului să caute vreo soluție. Au făcut liberalii niște întâlniri de brainstorming pe la partid și cam atât, că administrația roșie nici n-a vrut să audă de soluțiile găsite de opoziție. 

Salvatorii, în frunte cu deputatul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu au făcut și ei ceva. Au făcut mișto de primar și l-au atacat pe Facebook. Cam ce au făcut și restul băcăuanilor. Numai că restul nu prea-s deputați sau oameni cu acces la putere. Cum să influențeze badea Gheorghe mersul lucrurilor în administrația locală? Nu prea poate să influențeze cu nimic, că doar nu-i deputat. Dar, stop! Facem o pauză de respiro. Suntem în octombrie 2019, lună bună, an și mai bun. Și s-a întâmplat ceva, un declic pe undeva. Căci, salvatorul pe cal alb din USR Bacău s-a gândit că e timpul să intervină! 
Așa că a convocat o întâlnire remarcabilă, cu societatea civilă, reprezentanții Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB), pe primar și pe consilierii locali și județeni la dat explicații și la găsit soluții. Unde? La un hotel. Când? În plină campanie internă din cadrul micului USR pentru desemnarea candidatului la Primărie. De ce nu altă dată? Că alegerile-s doar o dată la patru ani. Dar, într-adevăr, politica asta-i de-a dreptul nouă! În fine, trecem peste faptul că deputaţii şi senatorii nu au dreptul să intermedieze relaţia dintre cetăţeni şi autorităţi, dar asta este altă poveste. Ce voiam eu să vă zic e doar să avem grijă: să nu votăm, în 2020, aceeași Mărie, dar cu altă pălărie.

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.