PSD Benea a început să toarne ”Ireversibil”

Odată cu numirea lui Lucian Șova în funcția de ministru al Transporturilor, PSD din epoca Benea joacă o carte mare, poate cea mai mare din existența organizației județene. Până acum PSD Bacău a fost mai degrabă o organizație care a alergat, ca mai toate formațiunile politice, dar favorizată de structura  populației moldave, cu mult mai mult succes, după resurse publice. Din acumularea lor, după ce și-au aranjat apele între ei, a cârpit pe ici pe colo. Să nu uităm că ani la rând, pe când liderul de acum al PSD era viceprimar de municipiu, cele mai mărețe realizări erau reprezentate de datul cu var pe fațada blocurilor. Aproape de neluat în seamă mi s-au părut întotdeauna tăierile de panglici pe la diferite instituții medicale sau de altă utilitate publică. E penibil să te lauzi cu ceea ce oricum trebuia și îți era la îndemână să faci. La fel, ani buni, drumurile județene, dezastrul numit drumuri, era împănat cu pancarte care, ca și zidul veșnic al catedralei din centru, anunța cine e binefăcătorul: Dragoș Benea. Binefăctor, desigur, pe banii noștri. Dar acesta e un amănunt cu care politicienii nu prea se încurcă în socoteli. Desigur, într-o țară în care a inaugura o toaletă e breaking news, a tăia panglica unei secții de spital e echivalent cu primul pas pe Lună.

Mutarea făcută cu Șova la Trasnsporturi, de la ministerul de sinecuri al Comunicațiilor, e deja altceva. E un angajament cu care nu mai poți jongla ca și cu ghiozdanele școlarilor care, iarăși, trebuiau să știe cine e moș Crăciun, dar pe care le poți da un an, și la fel de bine nu, dacă interesele nu o mai  cer. Până acum să spunem că Napoleon nu a avut generalul potrivit la locul potrivit, deși a avut banii și trupa. Acum are și generalul, are și armata, are valizele cu bani. Ce l-ar mai împiedica să reușească? Din punctul meu de vedere nu prea importă care dintre variante ar fi realizată: Ungheni-Iași-Tg. Mureș/Bacău-Brașov…Cu siguranță domnul Benea va marja pe varianta manu propria, scăldată în baloanele de săpun ale polemicii feibuciste cu edilul rebel de Iași, Chirica. Foarte bine! Disputa aceasta e așa de lipsită de substanță încât o las deoparte. E ca și cum a-i întreba un om care nu a mai băut apă de zile întregi dacă vrea o ulcică de la izvorul A8 sau de la șipotul Ax. Dacă se va executa în varianta Bacău plus, PSD Bacău și Benea își vor fi spălat o parte din vina de a fi ținut județul ăsta la colț cu Evul Mediu, nefiind în stare să impună nicio prioritate majoră, ci doar jocuri în lădița de nisip, determinate și acelea de campaniile electorale care tot au fost. Dacă nu reușește acest proiect, PSD Benea va fi tigrul de hârtie din care poți face orice: cocolașe, avioane, origami…

E ca în filmul ”Ireversibil”. Te-ai băgat în tunel, ori mergi mai departe ori ți-o iei de-ți merg fulgii. Și nici măcar nu poți miza pe farmecul Monicăi Belucci ca să stârnești compasiune. Singurul neajuns al realizării ar fi că nu-ți mai poți pune pancarte de-a lungul drumului, dar desigur pentru asta există panegirice, unele dintre ele deja scrise.

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.