PROFESORII RAMAN LA CATEDRA

Greva generala a profesorilor a fost amanata pentru toamna acestui an. Mai bine de 50% dintre dascalii intervievati au mers pe cartea continuarii anului scolar.

Profesorii si personalul auxiliar din invatamant au amanat pe ultima suta de metri greva generala. Asta dupa ce referendumul organizat printre dascali a aratat ca doar 46% dintre ei au fost de acord ca in aceasta dimineata sa fie oprita activitatea scolara. Potrivit cifrelor detinute de Inspectoraul Scolar Judetean si liderii sindicatului Liber din Invatamantul bacauan,  peste 9000 de profesori si angajati ai sistemului de invatamant judetean,  au asteptat pana in ultima clipa semnalul liderilor de la Bucuresti.

SINDICATUL LIBER DIN  INVATAMANTUL  BACAUAN

„În urma centralizării datelor primite de la sindicatele afiliate, reiese că aproape 46 % din totalul membrilor   de  sindicat   F.S.L.I.  au spus ”DA” pentru grevă generală, începând cu data de 12 iunie 2017. Un număr de 27 de sindicate afiliate au avut între 50% și 86% opțiune pentru această formă de protest. În această situație, nu sunt întrunite condițiile legale de a declanșa greva generală la nivelul tuturor sindicatelor afiliate la FSLI. Trebuie să  spunem  răspicat  următorul  lucru:  faptul că nu sunt întrunite condițiile de declanșare a grevei generale nu înseamnă că salariații din învățământ sunt mulțumiți de Legea salarizării”. 

Chiar daca in ultimii 2 ani au avut mai multe cresteri salariale, protestul dascalilor este legat tot de bani, mai exact, spun liderii de sindicat, de poziționarea salariaților din familia ocupațională „învățământ” în partea

inferioară a grilei de salarizare. In plus profesorii sunt nemultumiti de faptul ca una li s-a promis si alta este realitatea din teren.  Principalele nemulțumiri sunt: neacordarea tranșei de majorare de 20% începând cu data de 1 iulie 2017, conform Programului de guvernare aprobat de Parlamentul României, inexistența în legea bugetului de stat pentru anul 2017 a sumelor necesare   plății   sentințelor   judecătorești, inclusiv  a celor care privesc   dobânzile penalizatoare, dar si neadoptarea de către Parlamentul României a inițiativei legislative care privește posibilitatea pensionării cadrelor didactice cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard, fără diminuarea cuantumului pensiei.

In mod paradoxal cei mai castigati din toata afacere raman elevii. De altfel protestul dascalilor a starnit nemultumirea  generala a cursantilor. Consiliul National al Elevilor a dat publicitatii un comunicat in care  se arata ca protestul este inoportun, cat timp sustinerea examenelor de capacitate si de bacalaureat nu ar trebui amanate decat in mod cu totul justificat.

Reporter: Florin Nistorescu  

 

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.