NEVRICOSUL NICOLAE ȘERBAN SAU CUM SĂ ARUNCI COSETTE PE GEAM

O scuză infantilă, cea a aşa-zisei provocări. Păi, pe cine a provocat userista Cosette Chichirău? Pe vreun nevolnic, pe un copil căruia îi sare ţandăra dacă primeşte gol printre picioare sau chiar un balon în faţă? Ăsta, Şerban Nicolae, e un bărbat în toată firea. Chiar dă impresia unei vigori taurine, deci greu de crezut că i-o fi scăzut, brusc, glicemia şi a vorbit gura fără el.
Dacă Chichirău era penibilă cu telefonul şi întrebările ei cu tot, trebuia lăsată să devină şi mai penibilă. Poate că mulţi dintre cei care au votat-o îşi doreau să vadă ce fac aleşii lor sau aleşii altora în Parlament. Apoi fiecare ar fi tras concluziile, unele deja împachetate şi expediate la origini cu tot cu adrisantă. Dar asta e altă poveste. Şerban Nicolae nu este un başibuzuc de rând, ci reprezintă, alături de Nicolicea şi alţii, chiar inteleghenţia PSD. A fost şef al comisiei juridice din parlament, chestor, a fost şi este o persoană cu greutate, la propriu şi la figurat, în principalul partid de guvernământ.
Constat că după 28 de ani de la „evenimente” ne întoarcem tot la provocări. „Asta-i o provocare”, zicea Ceauşescu din balconul măririi şi decăderii sale. Adevărul e că totul în jur devine provocare: Să zici, dar şi să taci. Să ieşi în stradă sau să stai în casă. Să dai like, să dai share. O simplă opţiune personală care, desigur, nu e egală cu un întreg, nu e exhaustivă şi nu te sleieşte de orice alt sentiment, pare să devină un fir care duce undeva, fie la Iohannis, Soroş, fie la Dragnea sau Putin. Ori poate direct la Dumnezeu sau la dracu’n praznic, pentru că aceste opţiuni au deja dimensiuni mistice, fiecare parte, fiind, desigur, încarnarea bineului suprem. Un bine pentru care un rucsac în cap, un pumn în figură, un nechezat de armăsar deasupra capului de protestatar, o invocare a sexului anal ca replică, nu sunt decât elemente de decor, chestii tranzitive prin care se manifestă energia binefăcătoare. Aceste elemente pot fi întrupate de oricine decide că are o opţiune. Bineînţeles şi de cei care, cred ei, că nefăcând nimic nu riscă nimic. Şi a nu alege e tot o alegere, aşa cum s-a dovedit în cazul ultimei poveşti electorale.
În fond de ce nu ar trebui să existe dezbatere dacă modificările pe legea Justiţiei sunt făcute numai şi numai pentru binele nostru? Ultimele luni de fiere nu au avut nimic în comun cu o dezbatere bazată pe argumente. A însemnat proteste în stradă. Gesturi romantice de acum. A fost o luptă surdă prin comisii, dar impacabilă, Puterea și-a văzut de treabă. Nu cred că useriștii au știut, punctual, la ce fel de amendamente fac opoziție, dar sunt sigur că nici grosul pesediștilor nu a avut habar pentru ce și anume își fâlfâie falanga. 
Pentru majoritatea PSD-ALDE-UDMR tot ce conta era un singur lucru: A urmări, ca hipnotizată, degetul, ăla mare de această dată, al liderului de grup care indica ce trece, ce nu trece. Gestul imperial de pe vremuri a ajuns peste sute de ani, la o margine a fostului imperiu, unul care decide, nu un gât luat cu sabia romană, gladius, ci un gât de Justiție tăiat cu glandul unui mascul feroce, gen Nicolae-nevricosul de la Parlament. 
 „Sexul anal” al domnului Şerban Nicolae e o alegere de drum, una conştientă, o replică dată celor care au ales în cunoştinţă de cauză, dar, în egală măsură şi celor care au ales în mod inconştient. Nu e nicidecum o reacţie spontană la o „provocare”, fie ea şi una insidioasă. E un răspuns al unui cogeamite senatorul, bărbat conştient, sănătos, care nu pare afectat de vreo boală care-l poate lipsi de discernământ. Adică chiar nu-l văd pe Şerban Nicolae, şi nu l-am văzut până acum, în postura lui Vasiliu Birlic din celebra piesă a lui Caragiale „Bubico”, retrăgându-se într-un colţ, timorat, şi implorând: „Madam, ia telefonul ăsta de aici, că-s nevricos din fire şi nu ştiu de frică ce-s în stare să fac!”. Dimpotrivă, îl văd pe Şerban aruncând telefonul pe geam cu tot cu apropritară şi rânjind satisfăcut: „L-am scăpat, dar jur că a fost o provocare!”
Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.