LINIŞTE BOVINĂ

E o linişte bovină, aş fi spus dacă aş fi fost poet. Aşa că mă mulţumesc să zic doar că uneori suntem cabotini. Cine ştie, prinşi între noroaie, zăpezi şi cozile de la pompele de apă, băcăuanii şi-or fi pierdut iniţiativa civică. Deşi există nu ştiu cîte bloguri, platforme, ong-uri care se bat pentru transparenţă în preajma alegerilor, tineri frumoşi şi furibunbzi, la noi e linişte rumegată în staul. Reţelele de socializare par să funcţioneze doar pentru ironii, înjurături, fotografii cu „ce am mâncat noi aseară/ ce vom păpa la prânz”.

Ălora din Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, etc, nu le-o fi foame, nu le-o fi frig? Ordonanţa graţierii şi a modificării codurilor penale se opreşte la barieră, la intrarea dinspre comuna Nicolae Bălcescu?

Ăsta e oraşul unde a avut loc, cică, o mare revoluţie acum vreo 27 de ani, unde mari patrioţi au ieşit cu pieptul gol în faţa tancurilor şi a baionetelor. Dovada o reprezintă  certificatele de revoluţionari şi titlurile de „luptători cu rol determinant” pe care le deţin unii dintre cei care după 89 au ajuns mari demnitari. Cine să iasă în stradă? Cei 100 de tineri care au fost selectaţi să meargă la Jocurile de la Ruhr de trei persoane care au decis în numele tuturor tinerilor din judeţ? Cine să iasă în stradă? Bugetarii care îşi aşteaptă majorările salariale, cadrele didactice trecute sau nu de prima tinereţe care şi-au rezolvat prin ordin de ministru incompetenţa managerială? Care au devenit directori de şcoli şi colegii deşi unii dintre ei au picat şi de două ori examenul pe post? Cine să dea dovadă de spirit civic, pensionarii cărora le e teamă că o să-şi rupă gâtul din cauza gheţii dacă merg pe trotuare?

O comunitate care îşi pierde spiritul critic, pierde cele mai profunde energii care îi permit să supraveţuiască, ieri sub PNL, astăzi sub PSD-ALDE, mâine sub cine ştie ce struţo-cămilă politică! Sub cine ştie ce formaţiune politică sau sub zodia vreunui „independent”,  din aceia care pornesc, nobil, să facă bine sub deviza: „O viaţă de om nu înseamnă nimic, dar nimic nu valoarează cât o viaţă” şi se opresc, după puţin timp înainte de virgulă.

 

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

One thought on “LINIŞTE BOVINĂ

 1. Constantin

  Da, din pacate este o liniste deplina la noi in urbe, cel putin in randul societatii civile! De parca toate ar merge ceas! Poate toate lucrurile merg perfect in Bacau si ne trezim noi, cativa bacauani, sa comentam aiurea!

  Iar linistea aceasta imi aduce aminte de una din poeziile marelui nostru poet, Mihai Eminescu:

  „Somnoroase păsărele
  Pe la cuiburi se adună,
  Se ascund în rămurele –
  Noapte bună!

  Doar izvoarele suspină,
  Pe când codrul negru tace;
  Dorm şi florile-n grădină –
  Dormi în pace!

  Trece lebăda pe ape
  Între trestii să se culce –
  Fie-ţi îngerii aproape,
  Somnul dulce!

  Peste-a nopţii feerie
  Se ridică mândra lună,
  Totu-i vis şi armonie –
  Noapte bună!”

  Noapte buna, Bacau!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.