DACĂ S-AR MUTA LIBERALII ÎN CLĂDIREA BUENA-VISTA?

Un război ciudat, cu accente tragico-comice, a izbucnit recent între liberali și social-democrați. Miza o constituie imobilul în care își desfășoară activitatea PNL Bacău. Casa, neinculsă în categoria imobilelor de patrimoniu, nu e grozavă, dar poziția ei e excelentă. În Bacău bătălia pentru imobile/terenuri din zona central a orașului e crâncenă. Pe strada Vasile Alecsandri s-a înfipt bine liberalul Lucian Ciubotaru, secondat se pare de domnul Dragoș Adrian Benea care ar avea tangențe cu un imobil, sediu actual de grădiniță. Să fie acesta principalul motiv al disputei?

Miezul are legătură mai degrabă cu prestația liberalilor din ultima perioadă. Aceștia s-au comportat ca orice, dar numai ca un partid unit nu. Partid de opoziție nici atât. De prin ianuarie i-am tot întrebat prin emisiuni (am banda martor) când își iau rolul în serios și se apucă de opoziție. Și, după vreo emisiune, îmi venea în minte o replica dintr-o schiță a lui Caragiale: ”Dar domnul Anghelache, cuminte, nu vru să răspundă”.

Ieri, într-o conferință de presă susținută în casa, încă sediu PNL, președintele Ionel Palăr a avut o poziție foarte tranșantă. ”Cosmin Necula a vorbit ca un comisar bolșevic”, a spus liderul liberalilor băcăuani cu referire la practicile comuniste din anii 50: naționalizare, colectivizare, etc.

Nici nu a terminat bine de spus Palăr ce avea, iar din eter a și venit replica, de părea că a fost scrisă chiar în timpul conferinței. Câtă celeritate, mi-am zis, Doamne cum se mișcă treburile în orașul ăsta!

Ceea ce au scris ceilalți e halucinant. Dar până atunci e interesantă și poziția liderilor PNL, Ionel Palăr și Dragoș Luchian. Cei doi au apărut după un an ca fiind pe o mână. Adio, securea războiului, adio, dau ei de înțeles, mize mici, orgolii interne: partidul înainte de toate! E drept, Palăr a mai avut ceva ditirambice la adresa PSD, dar așa, mai moi, mai de conjunctură. Ieri însă a spus-o apăsat. Deci e clar că domnul Palăr nu mai vede nicio coabitare cu PSD, nici măcar la nivel de complezență. Un fel de: până aici, mă dați și afară din casă, gata, măștile jos! La ce ar fi sperat?

Misiva PSD scrisă pe post de replica e halucinantă, spuneam. Prin ton și mesaj. E o miștocărie ieftină, nedemnă de un ales. Că nu a scris-o primarul e clar. Dar de asumat trebuie să și-o asume. Desigur, liberalii, după mine, ar fi trebuit să se care din casa cu pricina. Nu ar fi trebuit nici măcar să se agate de alternativa unui proiect cultural, educațional în locul sediului partinic. Cu condiția să fi făcut primul pas înainte de izbucnirea războiului hibrid-schizoid.

Dar chiar dacă liberalii condiționează predarea imobilului, aceasta nu îi face, în mod automat, indezirabili. În acest mod putem declara indezirabile destule instituții, mulți cetățeni. Din această nebombă de presă nu câștigă nici PNL, nici PSD, cum ar fi crezut ultimii. În primul rând cetățenii au alte priorități ( apă cladă, străzi, câini, spațiu verde, ciori, parcări, tomberoane, clădiri parasite/cu risc seismic în centru, fațade centrale grotești, iluminat public, capace de canal, lipsă capace de canal, gropi semnalizate cu crengi, etc), decât problema: Evacuați sediul!

Miștocăreala asta ieftină arată de fapt care e nivelul politicii în Bacău. E despre ce a fost vreme de 20 și de ani, de ce este și poate fi. Despre un proiect comun, nici pomeneală. Despre o șosea de centură ceva, nimic. O gargară la ceas de seară, o idee creață ( aș și paria a cui!), pe fondul unei cumințenii aproape tâmpe a liberalilor din ultimul an. A ieșit o poveste de adormit guguștiuci și niște bănuți la buget, în contul chiriei pe care o datora PNL. E și ăsta un succes.

P.S. În locul liberalilor aș face o propunere de nerefuzat: Cerere de închiriere spațiu în clădirea Buena Vista (păcat că n-are parcare), contra unei sume conforme cu piața, cu condiția ca banii dați să fie donați pentru un centru de copii! Ar fi să zicem (trebuie sunat domnul Benea sau agentul domniei sale) 15 euro x 100 mp, egal 1500! O sumă frumușică, zic, sunt case de copii care ar mânca o lună cu banii ăștia. Prieteni, faceți și voi ceva util pentru societate, un pas mic pentru voi, dar uriaș pentru comunitate!

 

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.