ACADEMICIANUL NICOLAE MANOLESCU, DOCTOR HONORIS CAUSA DE BACĂU

Una dintre vocile de mare prestigiu şi autoritate în critica şi istoria noastră literară, Academicianul profesor universitar dr Nicolae Manolescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa in cadrul unei ceremonii desfasurate la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.

Aula Universităţii „Vasile Alecsandri” a fost neîncăpătoare joi dimineaţă cu ocazia unui moment festiv de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa acordat Academicianului Prof. univ. dr. Nicolae MANOLESCU. Prezenţa lui Manolescu a fost primită cu aplauze iar invitatul a declar a locul unde s-a simţit cel mai bine a fost printre elevi şi stundenţi.

Nicolae Manolescu este una dintre personalităţile care au jalonat major viaţa intelectuală şi scena publică din România, începând cu anii ʼ60 ai secolului trecut şi până astăzi. Contribuţia lui Nicolae Manolescu la viaţa intelectuală a Bacăului s-a concretizat prin participarea la manifestări literare și prin colaborările consistente şi de durată pe care le-a avut cu presa culturală locală.
Astfel, în anii ʼ80 ai secolului trecut, a fost titularul unei cronici de idei la prestigioasa revistă „Ateneu”. O parte dintre cele 40 de cărți scrise de Nicolae Manolescu sunt repere de primă importanţă în bibliografiile de specialitate ale studenţilor filologi de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. Unii dintre profesorii Facultăţii de Litere a acestei Universităţi i-au fost studenţi şi îşi continuă încă, sub diferite forme, colaborarea cu el: în cadrul Uniunii Scriitorilor, ca membri ai acesteia, în juriile unor concursuri naţionale de creaţie literară sau în alte circumstanţe academice, editoriale și culturale.
Nicolae Manolescu este un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române (din 2013. A activat și ca politician după Revoluția din 1989. Ambasador al României la UNESCO și președintele Uniunii Scriitorilor din România (pentru al doilea mandat). Manolescu este considerat, în general, ca unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii.

R: Anca PATEA / I: Daniel BENCHEA

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.