Parlamentarii PNL, scrisoare deschisă în cazul Maternității Bacău

Scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății, Sorina Pintea

Stimată doamnă ministru,

Am aflat cu deosebită îngrijorare despre dorința ca Maternitatea din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău, să fie realmente decimată, prin desființarea a 50 de paturi și dispariția a 11 posturi pentru medicii specialiști, 39 de posturi de asistente medicale, 17 infirmiere, 16 îngrijitoare și un statistician.  Personalul medical ar urma să fie redistribuit în alte secții ale SJU, deși este greu de imaginat ce activitate ar presta un medic cu specialitatea obstretică-ginecologie într-o altă secție a aceleiași structuri medicale. Considerăm că ne aflăm în fața unei decizii iresponsabile, care în niciun caz nu va avea drept efect eficientizarea activității ci, dimpotrivă, va duce la scăderea calității actului medical, la nemulțumiri în cadrul corpului medical, a pacientelor și a familiilor acestora.

Potrivit declarațiilor existente la nivel local, decizia de reducere drastică a numărului de paturi s-ar face exclusiv din motive financiare. Nu știm la acest moment dacă în spatele hotărârii de a reduce paturile de la 143 la 93 se află un studiu de impact sau un studiu privind prognoza evoluției demografice din județul Bacău. Ceea ce cu siguranță știm este că Maternitatea din Bacău are o largă adresabilitate, că aici vin să nască femei din tot județul, indiferent de condiția lor socială. Ne întrebăm, dacă se știa că numărul de nașteri sau de cazuri tratate în Maternitatea Bacău este în scădere, de ce a fost nevoie de o investiție de peste 6,7 milioane de euro, finanțare asigurată prin fonduri europene și de la Banca Mondială, dar și din fonduri guvernamentale și locale. De ce ne aflăm astăzi în situația ca una dintre cele mai moderne maternități din țară, cu cinci săli de operație, așa cum o descriu autoritățile județului Bacău, trebuie acum restructurată și de ce nu s-a realizat acest lucru înainte de modernizare?

Stimată doamnă ministru,

Vorbim tot mai mult despre o criză a cadrelor medicale, care pleacă din România, atât din motive financiare, cât și pentru că nu-și pot desfășura activitatea în condiții decente. La aceste motive se adaugă, iată, și unul legat de lipsa de predictibilitate și de siguranță a locului de muncă. La maternitatea din Bacău, din 19 medici, ar urma să rămână 8, numărul asistentelor ar scădea de la 68 la 29, iar din cele 29 de infirmiere ar mai rămâne doar 12. Cum se vor descurca, oare, cei 8 medici să asigure asistența medicală necesară, care va fi gradul lor de încărcare, cam câte gărzi vor face lunar și, prin urmare, cum va rămâne cu ideea de asistență medicală de calitate?

Probabil, doamnă ministru, că bugetul anului 2019, gândit într-un mod discutabil de partidul al cărui membru sunteți, va mai crea și alte situații similare celei de la Maternitatea Bacău. Ne așteptăm să asistăm neputincioși la tăieri de paturi, la reduceri de personal, într-o Românie în care suntem la coada oricărui clasament EUROSTAT în ceea ce privește indicatorii din sănătate și calitatea serviciilor medicale. Să nu uităm că, potrivit statisticilor oficiale, numărul de noi cazuri de cancer de col uterin este, anual, de peste 4300 și că, 2000 de femei mor în fiecare an din cazua acestei maladii.

Revenind la situația Maternității Bacău, probabil veți invoca în favoarea acestei decizii radicale faptul că paturile existente nu sunt utilizate în proporție de 100%. Posibil, doamnă ministru, dar stă tot în responsabilitatea partidului care guvernează acum România spre dezastru să conceapă politici publice pentru creșterea natalității, pentru ca tinerii să aibă curajul de a-și întemeia o familie și de a se gândi să crească și să educe un copil. Cât de interesat este, însă, guvernul din care faceți parte pentru ca în România să crească rata natalității o demonstrează chiar modul în care a fost conceput bugetul pentru anul 2019: PSD nu vrea mărirea alocațiilor de stat pentru copii, nu vrea să finanțeze corespunzător rețeaua medicilor de familie, unde este asigurată asistența primară, nu vrea un sistem predictibil pentru tinerii aflați la început de drum și care ar vrea să-și cumpere un apartament.

Până la a vedea, însă, situația dezastruoasă de ansamblu, vă rog, doamnă ministru, să analizați cu responsabilitate și echilibru situația de la Maternitatea Bacău și să înțelegeți că, dincolo de bani, se află oameni și nevoi.

Tudorița Lungu-deputat PNL Bacău Ionel Palăr-deputat PNL Bacău

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.